Göbeklitepe Ajans
HV
16 KASIM Pazar 01:19

Suruçlu çiftçilerden sulama ücretlerine tepki: Türkiye’nin en yükseğini ödüyoruz

Suruç’ta pamuk üreticileri, hem düşük alım fiyatı hem de yüksek sulama ücretlerinden dertli. Çiftçiler, Türkiye’nin en pahalı sulama ücretini ödediklerini belirterek yetkililere “Bu yükün altından kalkamayız” çağrısında bulundu.

YEREL
Giriş Tarihi : 12-10-2025 14:42
Suruçlu çiftçilerden sulama ücretlerine tepki: Türkiye’nin en yükseğini ödüyoruz

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde pamuk üreticileri, Çukobirlik’in 40 randuman pamuk için açıkladığı 28 bin 500 TL’lik alım fiyatına tepki gösterdi. Üreticiler, artan girdi maliyetleri karşısında açıklanan rakamın “çiftçiyi iflasa sürükleyecek düzeyde” olduğunu dile getirdi.

“Bu şartlarda üretim sürdürülemez”
Ziraat Mühendisi Abdullah Tutuş, pamuk üretiminde maliyetlerin her geçen yıl arttığını belirterek, “Mazot 50 lira, gübrenin tonu 25 bin lira, sulama ücreti ise 2 bin 900 lirayı geçti. Dekar başına maliyet 12 ila 15 bin lirayı buluyor. Buna rağmen fiyat 28 bin 500 TL olarak açıklanıyor. Bu rakam çiftçinin emeğini hiçe saymaktır” dedi.

Tutuş, Türkiye’nin pamuk üretiminde Şanlıurfa’nın lokomotif il konumunda olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de üretilen pamuğun yaklaşık yarısı Şanlıurfa’dan sağlanıyor. Ancak bu şartlar devam ederse üretici pamuktan uzaklaşır, ithalat artar” ifadelerini kullandı.

“Suruç’ta sulama ücreti diğer illerden kat kat fazla”
Bir diğer ziraat mühendisi Abdurrahman Aydoğdu da sulama ücretlerindeki dengesizliğe dikkat çekti. Aydoğdu, “Harran’da dekar başına 550 TL, Adana’da 850 TL, İzmir’de 950 TL olan sulama bedeli, Suruç’ta en yüksek seviyede. Ayrıca 2026 yılı sulama ücretinin şimdiden belirlenmesi üreticiyi tedirgin ediyor. Girdi fiyatları sürekli değişirken bu uygulama adil değil” diye konuştu.

Üreticiler, pamuk fiyatlarının maliyetler dikkate alınarak yeniden belirlenmesini isterken, aksi halde gelecek sezon Suruç’ta pamuk ekim alanlarının büyük ölçüde azalacağı uyarısında bulundu.

AdminAdmin

YORUMLAR