DEPSAŞ Enerji’den Büyük Tüketimli Abonelere ve Sulama Birliklerine Kritik Uyarı!

GÜNCEL - 09-08-2023 11:28

DEPSAŞ Enerji’den Büyük Tüketimli Abonelere ve Sulama Birliklerine Kritik Uyarı!

DEPSAŞ Enerji, hizmet sağladığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde abonelerinin yüzde 80’inin fatura borcunun bulunduğunu ve şirketin toplam alacak miktarının 16 milyarı aştığını duyurdu. Borcu bulunan sulama birlikleri ve büyük tüketimli abonelerin biriken borçlarından dolayı kesme işlemi yapılacağını belirten DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, yapılan uyarılara rağmen borcunu ödemeyen aboneler hakkında hukuki işlem başlatılacağını, elektriklerinin kesilip, aboneliklerinin feshedileceğini açıkladı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Siirt illerinde 2.2 milyon aboneye hizmet veren DEPSAŞ Enerji, ödenmeyen elektrik faturalarına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
Hizmet bölgesindeki 6 ilde tarımsal sulama abonelerinin yüzde 80’inin ödenmemiş fatura borcu olduğuna dikkat çeken DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, “Bölgemizdeki ödenmeyen elektrik borçları artık sürdürülemez bir noktaya ulaştı. Şirket olarak temel faaliyet ve hizmetlerimizi yerine getirmekte bile zorlanır hale geldik. Özellikle Şanlıurfa ve Mardin’deki tarımsal sulamadan kaynaklı ödenmeyen elektrik borçları, tüm bölgedeki elektrik tedarik hizmetlerimizi olumsuz etkilemeye başladı.” ifadelerini kullandı.

Haksız rekabet karşısında durmaya devam edeceğiz
Yapılan tüm bilgilendirmelere rağmen borcu bulunan sulama birlikleri ve büyük tüketimli abonelerin biriken borçlarından dolayı kesme işlemi yapmak üzere hukuki süreç başlatılacağını dile getiren Karagüzel, “Bölgedeki yaklaşık 30 bin tarımsal sulama abonesinin 23 bini Şanlıurfa ve Mardin illerinde bulunuyor. Bu iki ilde tarımsal sulama abonelerinin yüzde 90’nı borçlu durumda. Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu’nun regülasyonlarına tabi bir şirket olarak kamu düzeninin korunmasını sağlamak sorumluluklarımız arasında yer alıyor. Borcunu zamanında ödeyen abonelerimize karşı ödemeyen abonelerimiz haksız rekabet oluşturuyor. Haksız rekabet karşısında durmaya devam edeceğiz.” dedi.

Borcunu ödemeyen abonelerin sözleşmeleri feshedilecek
Borcun tahsil edilememesi durumunda hukuki haklarını kullanacaklarını vurgulayan Karagüzel “Fatura borcunu ödemeyen abonelerimizin elektrikleri, yasal mevzuatın emrettiği şekilde Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 35. Maddesi kapsamında, dağıtım şirketince kesilmesi istenecektir. Kesme işlemine rağmen elektrik borcunu ödemeyen abonelerimizin güvence bedelleri borçtan mahsup edilerek sözleşmeleri şirketimizce feshedilecektir. Akabinde ödenmeyen elektrik borçları için hukuki süreç başlatılacaktır. Ayrıca elektrik borcunu ödemeyen abonelerin elektrikleri tekrardan bağlanmayacak şekilde dağıtım şirketince kesilmesi talep edilecektir. Tekrardan enerji alınmasını engellemek ve müdahaleleri engellemek için gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik paydaşlarımızdan her türlü destek alınacaktır. Bu sebeple elektrik borcunu ödemeyen tüm abonelerimizi ivedilikle borçlarını ödemeye çağırıyoruz.” dedi.

Yıllardır ödenmeyen borçlar milli ekonomiye zarar veriyor
Vadesi geçmiş borçların son aylar veya bir yıllık dönemin aksine uzun yılları kapsadığı öğrenildi. Sekiz yıldan bu yana tarımsal sulama kapsamında kullanılan elektrik borcunu ödemeyenlerin olduğu belirlendi. Üstelik hasat döneminde dahi ödenmeyen borçlar haksız rekabete yol açıyor. Tarımsal üretim yapan ve elektrik borcu olan çiftçiler, yakın dönem önce başlatılan faizsiz ve 5 yıl geri ödemeli kredi imkânına dahi yeterli katılımı göstermeyerek elektrik kullanımı borcu ödemeksizin devam etmeyi sürdürüyor. Elektriğin peşin alınan bir hizmet olduğuna dikkat çeken Karagüzel şunları ifade etti “Peşin aldığımız elektriği hizmeti kullanan abonelerimizden tahsilatını, ödeme süresini de göz önüne aldığımızda, 35-40 günde yapıyoruz. Tarımsal kalkınmanın sürdürülebilirliğine zarar gelmemesi adına tüm imkânlarımızla çiftçimizin yanında yer almaya devam ettik. Elektrik borçlarını ödemeyen abonelerimize bir kez daha çağrıda bulunuyoruz ve ülke ekonomimize de ciddi zarar veren bu borcun ödenmesini talep ediyoruz.” dedi.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
40 Yıllık mucize Esra Erol’da gerçek oldu.

40 Yıllık mucize Esra Erol’da gerçek oldu.

01-03-2024 - GÜNCEL

Türkiye’de Bir İlk! Yapay Zekadan Aşk Tavsiyeleri

Türkiye’de Bir İlk! Yapay Zekadan Aşk Tavsiyeleri

27-02-2024 - GÜNCEL