HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Harran Üniversitesi Hastanesi’nde toplumun tüberküloz (verem) hastalığı hakkında bilgilendirilmesi ve dikkatinin çekilmesi amacıyla “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” etkinlikleri kapsamında stant açılırken, hastane çalışanlarının katılımıyla bir seminer düzenlendi.

SAĞLIK - 11-01-2024 16:33

HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uzman Dr. Mahmut Ülger, bu etkinlikler kapsamında tüberküloz (verem) hastalığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi, sağlık hizmetinin yanı sıra yaptığı etkinliklerle sağlıklı yaşam konusunda dikkat çekmeye devam ediyor. “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” etkinlikleri kapsamında bilgilendirme yapmak için hastane girişinde stant açıldı.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uzman Dr. Mahmut Ülger verem hastalığına karşı iki önemli silahlarının olduğunu, birincisinin hastalığın nasıl bulaştığını bilmek ve nasıl korunacağımızı bilmek, ikincisinin ise hasta olduğumuzda tedavi edebilecek ilaçların bulunması olduğunun altını çizdi.

“HASTALIĞIN NASIL BULAŞTIĞINI VE NASIL KORUNACAĞIMIZI BİLMEMİZ LAZIM”

Dr. Ülger veremle ilgili yaptığı bilgilendirme açıklamasında, “İnsanlık tarihi kadar eski olan ve tarihte zaman zaman salgınlara ve ölümlere sebep olan verem hastalığı halen aramızda, güncelliğini koruyan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ama veremden eskisi gibi korkmuyoruz. Günümüz şartlarında verem hastalığına karşı iki önemli silahımız var. Birincisi hastalığın nasıl bulaştığını bilmek ve nasıl korunacağımızı bilmek, ikincisi hasta olduğumuzda tedavi edebilecek ilaçların bulunması. Tanı alan verem hastası, altı ay düzenli tedavi ile iyileşmektedir.

Verem mikrobu, güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalabildiği için mümkün oldukça yaşadığımız ortamın güneş almasını sağlamalıyız. Yaşadığımız ortamı sık sık havalandırmalıyız, öksürük ve hapşırma durumunda ağız ve burnumuzu kağıt mendil ya da kolumuz ile kapatmalıyız. Eğer 2-3 haftayı geçen öksürük şikayetimiz var ise mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. Tüberkülozdan korunmanın en etkili yolu erken teşhis ve başarılı tedavidir. Temiz hava bol güneş ve sigarasız sağlıklı yaşam dileği ile” diye konuştu. Öte yandan Tüberküloz (verem) hastalığı konusunda Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serap Satış, başhemşire ve eğitim hemşireleri ile hastane çalışanlarının katıldığı bir seminer düzenlendi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
13 YAŞINDA VE 13 KİLO OLAN HASTA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

13 YAŞINDA VE 13 KİLO OLAN HASTA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

19-04-2024 - SAĞLIK

ÇOCUKLARI KAFA TRAVMASINDAN KORUMAK İÇİN AİLELERE DÜŞEN 8 GÖREV

ÇOCUKLARI KAFA TRAVMASINDAN KORUMAK İÇİN AİLELERE DÜŞEN 8 GÖREV

18-04-2024 - SAĞLIK