EKONOMİ
Giriş Tarihi : 21-09-2022 12:20

Başkan Melik'den, Pamuk Fiyatları İçin Flaş Açıklama

Başkan Melik'den, Pamuk Fiyatları İçin Flaş Açıklama

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik pamuk maliyetini açıkladı.

Başkan Melik yaptığı açıklamada, Türkiye’de 2021 yılında 4,3 milyon dekarda 2,25 milyon ton kütlü pamuk üretimi yapılmış olup, bunun karşılığında 832 bin 500 ton lif pamuk üretimi gerçekleşmiştir. Bu yıl sadece Şanlıurfa’da yaklaşık 2.600.000 dönümden 1.300.000 ton kütlü 550 bin lif üretimi beklenmektedir. Buda Şanlıurfa’nın Türkiye pamuk üretiminin % 60’ı üretmesi demektir.
Dünyada ve ülkemizde Stratejik bir ürün olan Pamuk, işlenmesi açısından çırçır sanayisinin, lifi ile tekstil sanayisinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisinin, linteri ile de kâğıt sanayisinin hammaddesi durumundadır. Petrole alternatif olarak pamuğun çekirdeğinden elde edilen yağ, giderek artan miktarda biodizel üretiminde de hammadde olarak kullanılmaktadır. Pamuk bitkisi yüksek katma değeri olan bir ürün. Asıl ve yan ürünleriyle otuz kadar sanayiye ham madde sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.  Birçok sektörün hammaddesi konumundaki pamuğun üretimini mutlaka arttırmamız gerekmektedir.
Türkiye son 20 yılda tarımsal anlamda dışa bağımlılığını sürekli artırarak 2021 tarımsal ürünlerde yaklaşık 20 milyar dolar ithalat yapmıştır, sadece pamukta 2,5 milyar dolar değerinde ithalat gerçekleştirmiştir. Oysa düzgün tarım ve destekleme politikalarıyla pamuk üretimimizi artırıp 2,5 milyar doları kendi ülkemizde kalacak ve çiftçi üretimini daha da fazlalaştıracaktır. 
Üreticinin üretime devam edebilmesi için maliyetin esas unsurları olan tohum, gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi temel unsurların sübvanse edilmesi artık kaçınılmazdır. Çiftçinin önünü görebilmesi için ürünün alım garantisinin olması gerek ve taban fiyatın hasattan önce belirlenmesi gerekiyor. 
 TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube olarak 2022 yılı kütlü pamuk kilogram maliyetini yaptığımız maliyet analizine göre 15.05 TL. olarak belirledik. Üretim maliyetlerinin bir yılda yüzde 200- 300 artış göstermesinden dolayı kütlü pamuk üretici satış fiyatının en az 21.05 TL’nin altında olmaması gerekiyor. 110 krş olan pamuk prim desteğinin ise en az 200 krş olması artan maliyetlerden dolayı kaçınılmazdır.

AdminAdmin