SAĞLIK
Giriş Tarihi : 02-08-2023 15:55

DOÇ. DR. AKSOY: YOĞUN GÜNEŞ IŞINLARI DERİ KANSERİ RİSKİ OLUŞTURABİLİR

DOÇ. DR. AKSOY:  YOĞUN GÜNEŞ IŞINLARI DERİ KANSERİ RİSKİ OLUŞTURABİLİR

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aksoy, aşırı güneş ışınlarının deri kanseri gibi hastalıklara oluşturabilecek risk taşıdığına dikkat çekerek güneşin en dik olduğu saatlerde dikkatli olunması konusunda uyardı

Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan Şanlıurfa’da şiddetli güneş ışınları yaşamı olumsuz etkiliyor. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aksoy, yoğun güneş ışığına maruz kalınmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Doç. Dr. Mustafa Aksoy, özellikle yaz aylarında aşırı güneşe maruz kalmanın sağlığı olumsuz etkilediğini söyledi. 

Zararlı güneş ışınlarının çeşitli deri hastalıklarını tetiklediğini dile getiren Doç. Dr. Aksoy, “Deri kanserlerinin önlenebilen risk faktörlerinin başında korunmasız güneş maruziyeti gelir. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemindeki güneş yanıkları, ileride gelişebilecek deri kanserleri açısından çok risklidir. Güneşten korunma hakkında bilgi sahibi olmak ve güneşten koruyucuları kullanma alışkanlığı kazanmak önemlidir” dedi. 

Güneşten nasıl korunulur? 

Doç. Dr. Mustafa Aksoy zararlı güneş ışınlarından korunmak için uyulması gereken hususlar konusunda şu bilgileri verdi:

“Güneşten korunmada dikkat edeceğimiz en önemli basamak özellikle güneş ışıklarının en dik olduğu saatler olan 10:00-14:00 arasında güneşten kaçınmaktır. Dışarıda olduğumuz saatlerde de daima gölgede durmak tercih edilmelidir. Giysilerimiz güneşten korunmada önemli bariyer oluştururlar. Şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Şapka seçimi yaparken, ışık geçirmeyen dokuma tercih edilmelidir. Kalın kumaşlar, sıkı dokunan kumaşlar, yıkama ile hafif çekmiş kumaşlar, polyester giysiler daha yüksek koruyucu özelliğe sahiptir. Solmuş veya ıslanmış giysilerin koruyucu özelliği daha düşüktür." 

Güneşten korunmak için koruyucu kremlerin sıklıkla kullanılması gerektiğini de söyleyen Doç. Dr. Aksoy şunları kaydetti:   

“Güneşten koruyucular, dışarı çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli, 2-4 saatte bir yenilenmelidir. Güneşten koruyucuların etkili olabilmeleri açısından bol miktarda kullanımları çok önemlidir. Güneşten koruyucuların UV’ye maruz kalan tüm alanlara yeterli kalınlıkta, katman oluşturacak şekilde ovalamadan uygulanması gerekir. 

Çocukluk çağında, bir ya da daha fazla su kabarcıklı güneş yanığı, kişinin melanom yani deri kanseri geliştirme olasılığını iki kattan fazla arttırır. Kişiler tüm yaşamları boyunca alacakları toplam UV’nin %50’sine yaşamlarının ilk 20 yılında maruz kalmaktadır. Bu nedenle özellikle çocukların güneşten korunması, ileri yaşlarda gelişebilecek deri kanserlerinin önlenmesi açısından çok önemlidir. 

6 aydan küçük bebeklerin uzun süreli direkt güneş maruziyetinden korunması, 6 aydan sonra ise yüksek koruma faktörlü ürünlerle korunmaları gerekmektedir.”

Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aksoy, aşırı güneş ışınlarının deri kanseri gibi hastalıklara oluşturabilecek risk taşıdığına dikkat çekerek güneşin en dik olduğu saatlerde dikkatli olunması konusunda uyardı.

AdminAdmin