SAĞLIK
Giriş Tarihi : 21-11-2023 12:23

DR. MERT ULAŞ BARUT’TAN KISIR ERKEKLERE MÜJDELİ HABER

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Doç. Dr. Mert Ulaş Barut, “Bilim insanlarının, denizkestanesi sperminde bulunan ve insanlar da dahil olmak üzere diğer hayvanlarda da bulunan bir proteinin kodunu çözerek, erkek kısırlığının tedavisi ve erkek doğum kontrolünün geliştirilmesi için yeni bir potansiyel yol ortaya çıkardıklarını” ifade etti.

DR. MERT ULAŞ BARUT’TAN KISIR ERKEKLERE MÜJDELİ HABER

Harran Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Doç. Dr. Mert Ulaş Barut, yapmış olduğu açıklamada “Almanya'daki Heidelberg Üniversitesi Biyokimya Merkezi'nde Dünyaca bilinen Nature adlı dergide 25 Ekim 2023’de yayınlanan çalışmada; Bilim insanları, denizkestanesi sperminde bulunan ve insanlar da dahil olmak üzere diğer hayvanlarda da bulunan bir proteinin kodunu çözerek, erkek kısırlığının tedavisi ve erkek doğum kontrolünün geliştirilmesi için yeni bir potansiyel yol ortaya çıkardı. Araştırmacılar ilk kez spermin yüzmesini sağlayan bir proteinin yapısını çözdüler. Protein spermin hücre zarında bulunur ve pozitif yüklü sodyum ve hidrojen iyonlarının hücre içine ve dışına taşınmasına yardımcı olur. Bu, hücrenin pH'ını, tuz içeriğini ve hacmini düzenlemek için önemli bir roldür ve hücrenin canlı ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Almanya'daki Heidelberg Üniversitesi Biyokimya Merkezi'nde "Bu proteinin sperm hareketliliği ve dolayısıyla erkek doğurganlığı için gerekli olduğunu, deniz kestanesinden fare ve insana kadar uzanan çalışmalardan biliyoruz" dedi.

Harran Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Doç. Dr. Mert Ulaş Barut, yapmış olduğu açıklamada, daha önce yapılan araştırmalar, proteinin farklı hayvanlarda farklı işlevler gördüğünü ortaya koymuştu, ayrıca araştırmacıların, 2018'de yayımlanan bir makale, SLC9C1 adı verilen proteinin tuhaf bir karıştır-ve-eşleştir yapısına sahip olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Harran Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Doç. Dr. Mert Ulaş Barut, yapılan araştırmalarda daha önce görülmemiş mekanik 'becerileri' birleştiriyor" dedi.

Harran Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Doç. Dr. Mert Ulaş Barut, “Protein, bir hücrenin zarındaki voltajı algılayan bir bölüm, siklik AMP adı verilen küçük moleküler habercilere yanıt veren bir bölüm ve gerçek iyon değişimini yapan bir bileşenden oluşuyor. Yapının bir LEGO eserine benzediğini söyledi: Farklı parçalar diğer proteinlerden biliniyor ancak bu kombinasyonda görülmemişti” diye konuştu.

Doç. Dr. Mert Ulaş Barut, son olarak yapılan araştırmalarda, SLC9C1'in erkek kısırlığındaki olası rolüyle ilgilendiklerini söyledi. Proteinin sperme özgü olması, erkek doğum kontrolü için bir hedef olabileceği anlamına geliyor, çünkü proteini bozacak herhangi bir farmasötik muhtemelen vücuttaki diğer hücreleri etkilemeyecektir. Diyerek sözlerine son verdi.

AdminAdmin