YEREL
Giriş Tarihi : 16-08-2023 11:43

KARAKÖPRÜ'DE ATIK YAĞLAR GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILIYOR

Karaköprü Belediyesi çevre dostu belediye parolasıyla geri dönüşüm çalışmalarını sürdürürken, doğaya zarar verecek atık yağları geri dönüştürülmesi için toplayarak hem doğaya hem ekonomiye katkı sunuyor

KARAKÖPRÜ'DE ATIK YAĞLAR GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILIYOR

Çevre dostu geri dönüşüm projelerini sürdüren Karaköprü Belediyesi, doğaya zarar veren bitkisel atık yağların etkin şekilde toplanarak geri dönüşüme kazandırılması için atık yağ toplama çalışmalarıyla hem yağların doğaya zararını önlemeyi hem de ekonomiye katkı sunmayı hedefliyor.

Çevresel bir problemi avantaja dönüştürmek amacıyla Karaköprü Belediyesi Çevre Koruma Birimi tarafından yürütülen proje kapsamında Karaköprü Belediyesi sınırları içerisindeki hanelerden ve işletmelerden çıkan bitkisel atık yağlar, toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor.

İlçenin belirli yerlerine yerleştirilen atık yağ kutularına vatandaşlar tarafından kullanılmış atık yağlar bırakılırken, işletmelerden de kullanılan yağlar toplanıyor.

Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli de geri dönüşüm projesine çok önem verirken, başta doğanın korunması olmak üzere ekonomik kazanım ve gelecek nesillerin geri dönüşüm bilinciyle büyümesi anlamında bu projenin yürütülmesinin kıymetli olduğuna değindi.

Başkan Baydilli konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

" Biz Karaköprü Belediyesi olarak yaptığımız işlerde doğanın korunmasına önem veriyoruz. Gerek yeşil alan çalışmalarımızla gerek çevre koruma etkinliklerimiz ve projelerimizle bu konuda hem etkin hem de örnek olmaya çalışıyoruz.

Geri dönüşüm projemizi de 7 yıldır sürdürüyoruz ve gerçekten önemli sonuçlar aldığımıza inanıyorum. Doğaya ve yer altı sularına direkt zarar veren atık yağların toplanıp geri dönüşüme kazandırılması çalışmamızı da bu hedefle yürütüyoruz.

1 litre kullanılmış atık yağ yaklaşık 1 milyon litre içme suyunu kirletirken, çöpe atılan atık yağlar da toprağa sızarak yer altı sularına ve bitkilere ciddi zararlar verebiliyor. Bu anlamda atık yağların toplanarak geri dönüşüme kazandırılması doğa için çok büyük önem arz ediyor. Topladığımız bitkisel atık yağlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüşümü gerçekleşmektedir.

Bunun için vatandaşlarımız evlerinde atık yağ durumuna gelen bitkisel yağları pet şişe gibi kaplar kullanarak ağzı sıkıca kapalı şekilde bize en yakın atık yağ toplama noktasına (muhtarlıklar, atık getirme merkezleri vb) bırakabilirler."

Vatandaşlar da yürütülen projeden memnun kalırken, atık yağları çöpe ya lavaboya atmak yerine geri dönüşüm kutularına bıraktıklarını belirterek duyarlılıkları için Başkan Baydilli ve ekibine teşekkür ettiler.

Karaköprü Belediyesi Çevre Koruma Birimi de atık yağlarını geri dönüşüme getiren vatandaşlara içinde çeşitli hediyeler ve bilgilendirici kitapçıklar içeren poşet hediye ediyor.

AdminAdmin