YEREL
Giriş Tarihi : 11-06-2023 17:24

TYB’de 'Urfa’da Fıstıkçılık' konuşuldu

TYB’de 'Urfa’da Fıstıkçılık' konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesinin bu haftaki konuğu Şair/Yazar Fuat Rastgeldi oldu.

TYB Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ömer Faruk Kazancı'nın moderatörlüğünü yaptığı programda, aynı zamanda bağcılıkla da uğraşan Şair/Yazar Fuat Rastgeldi, fıstık ve fıstıkçılık ile ilgili geniş bilgiler verdi. 

EN FAZLA URFA’DA YETİŞTİRİLİYOR, ANTEP FISTIĞI ADIYLA DÜNYAYA PAZARLANIYOR

Fıstığın tarihçesini anlatan ve ana vatanının Şam olduğunu söyleyen Şair/Yazar Fuat Rastgeldi, bugün Türkiye'de en fazla fıstık ağacı bulunan ve en fazla ürün yetiştiren ilin Şanlıurfa olmasına rağmen ancak bunun işlenmesi ve piyasaya sunulmasının Gaziantep'te yapıldığını oradan da Antep fıstığı adıyla tüm dünyaya pazarlanıp sahiplenildiğini, bu konuda maalesef Urfa'nın geri kaldığını belirtti.
Fıstığın Ekim, aşılama, sulama ve toplanma süreçleriyle ilgili bilgiler sunan Şair Fuat Rastgeldi, eskilerin, ''Fıstığı eken değil ekenin torunları yer'' diyerek bu ürünün yetişmesinin uzun ve meşakkatli olduğuna işaret ettiklerini belirtti. 
Şair/Yazar Fuat Rastgeldi, Fıstık çeşitleri hakkında da bilgiler vererek; Halebi, Barak, Ekinci, Uzun, Tekin vb. isimleri olduğunu, Urfa'da yetişen ve buraya has çeşitlerin ise: Sultani, Kınalı ve Keten Köyneği adlı türleri bulunduğuna işaret etti.

URFA'DA DA BİR FISTIK ENSTİTÜSÜ KURULMALI

Günümüzde fıstıkçılığın çeşitli sorunlarına da değinen Şair Fuat Rastgeldi, bugün Gaziantep'te bir Fıstık Enstitüsü bulunduğunu ve burada fıstıkçıların çeşitli sorunlarını çözmede yardımcı olunduğunu, proje, gübre, ilaç, kredi vb. konularda üreticilere destek verildiğini anlattı. 
Fuat Rastgeldi, aynı şekilde Urfa'da da bir Fıstık Enstitüsü kurulmasını, Atatürk ve Birecik Barajlarından fıstık sulaması için DSİ, Tarım İl Müdürlüğü gibi kurumların proje çalışmaları yapmalarını ve Urfa fıstığının bir marka değeri kazanması için çeşitli fıstık işleme, pazarlama kuruluşlarının oluşturulması gerektiğini belirtti.

ŞANLIURFA SORUNLARININ TAKİPÇİSİ OLACAK

Geceye iştirak eden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı da, TYB üyelerinin  soru ve taleplerini dinledi. 
Her konuda Urfa sorunlarının takipçisi olacağını ve çözümü konusunda elinden gayreti göstereceğini ifade eden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı, Yazarlar Birliğinin desteğine her zaman ihtiyaç duyduğunu söyledi.

TYB BAŞKANI VE MODERATÖRDEN HERKESE TEŞEKKÜR

Programın soru ve cevap kısmının ardından TYB Şube Başkanı Dr. Mahmut Kaya ve moderatör Ömer Faruk Kazancı, fıstıkçılık ve Urfa fıstığı hakkında çok değerli bilgiler sunan sayın Fuat Rastgeldi’ye, Şanlıurfa’nın sorunları ve çözümü konusunda elinden gayreti göstereceğini belirten AK Şanlıurfa Parti Milletvekili Asuman Cevahir Yazmacı’ya ve misafirlere teşekkür ettiler.

AdminAdmin