GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-12-2022 14:36

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU, BİR MİLYONUNCU AMATÖR DENİZCİ BELGESİNİ TAKDİM ETTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, denizci millet, denizci ülke hedefine ulaşmak için ‘Hedef 2023: 1 Milyon Amatör Denizci’ Projesini başlattıklarını belirterek, “Proje kapsamında; denizle yaşayan nesiller yetiştirebilmek için, gençlerin aydınlık geleceğini denizlerde görebilmeleri için ilk ve önemli adımlar atıldı. Bu projemizle temel eğitimler, öncelikle Bakanlığımız ve uhdesindeki liman başkanlıklarındaki uzman eğiticiler tarafından verildi. Ve hedefimiz olan 2023 yılından önce Bir Milyon Amatör Denizci hedefine ulaştık” dedi.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU, BİR MİLYONUNCU AMATÖR DENİZCİ BELGESİNİ TAKDİM ETTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bir Milyonuncu Amatör Denizci Belge Teslim ve Protokol İmza Töreni'nde konuştu; “Atalarımızın; Türk Boğazlarında yaklaşık 3 asır mutlak egemenlik devri yaşayarak; Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de tam anlamıyla deniz kontrolü sağlayarak, okyanuslara ulaşıp bir cihan imparatorluğu kurmaları, hepimizin hakikatidir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, son 20 yılda, Cumhurbaşkanımız liderliğinde attığımız her adımı bu bilinçle atıyoruz. Barbaros Hayrettin Paşa’nın ‘Denizlere hâkim olan, cihana hâkim olur’ sözü günümüzde doğruluğunu halen ve güçlü bir biçimde korumaktadır” ifadelerini kullandı.

DENİZ TAŞIMACILIĞI KÜRESEL TİCARETİN BELKEMİĞİ

Dünya ticaret hacminin yaklaşık yüzde 86’sını üstlenen deniz taşımacılığının, küresel ticaretin belkemiği olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, son 50 yılda yük hacminin 20 kattan daha fazla büyüdüğü denizciliğin, en stratejik sektör konumunda olduğunu söyledi. Türkiye’de 2021 yılında hacim olarak ithalat amaçlı yüklerin yaklaşık yüzde 93’ü’nün, ihracat amaçlı yüklerin de yaklaşık yüzde 81’inin denizyolu ile taşındığına işaret eden Karaismailoğlu, “Görüldüğü üzere güçlü ekonomiye ve dünyada söz sahibi ülke konumuna yükselmek için denizcilik sektörü olmazsa olmazdır. Ülkemizde oluşan istikrar ve güven ortamının rüzgarını arkamıza alarak, denizcilik sektörünü günümüzün küresel ve rekabetçi dünyasına taşıyacak dev adımlar attık. Bugün, 31,3 milyon dedveyt tonluk kapasitemizle, küresel deniz ticaret filosu bakımından 15. sıraya yükselmiş durumdayız. Yıl sonunda tonajımızın 36 milyon dedveyt ton olmasıyla dünya sıralamasında bir basamak daha çıkmayı ve 14. sıraya yükselmeyi öngörüyoruz. Ayrıca, Türk Bayraklı gemi tonajımızın da uzun zaman sonra, bu yıl artacağını görüyoruz” şeklinde konuştu.  

“ALTYAPI ATAĞINI” DENİZCİLİKTE DE SÜRDÜRÜYORUZ

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye’deki “altyapı atağını” denizcilikte de sürdürdüklerini kaydederek, büyük bir başarıya imza attıklarını ve 2002 yılında yalnızca 37 olan tersane sayısını 84’e, 149 olan liman sayısını ise 217’ye çıkardıklarını söyledi. “Aldığımız tedbirler sayesinde, pandemiye rağmen, denizyolu sektöründe ülkemiz 2020 yılında da 2021 yılında da büyüme kaydetti” diyen Karaismailoğlu, dünyanın ise geçen 2 yılı küçülmeyle kapattığını ifade etti.

Karaismailoğlu, “Dünya genelinde konteyner elleçlemelerinde yüzde 1,2’lik düşüş, toplam yük elleçlemesinde yüzde 3,8’lik azalma kaydedildi. Ancak, ülkemiz limanlarında elleçlenen konteyner miktarı bir önceki yıla göre yüzde 8,3 arttı ve geçen yıl 12,6 milyon TEU olarak gerçekleşti. Elleçlenen toplam yük miktarımızı ise bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında artırdık. 526 milyon tona yükselttik. Büyümemizi bu yılda sürdüreceğimizi ve 2022 yılı sonunda toplam 545 milyon ton yük elleçleneceğini öngörüyoruz. 2022 Ocak-Ekim döneminde, Rusya-Ukrayna savaşına rağmen geçen yılın aynı dönemine nazaran limanlarımızda elleçlenen yük miktarında yüzde 5’lik artış kaydedildi. Dünyada yaşanan ekonomik krize, ülke ekonomilerindeki küçülme ve durgunluk tehlikesi ile savaşlara rağmen, ülkemizin sadece deniz ticaretinde elde ettiği bu rakamlar yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla hedefi ile yürüdüğümüz yolda yazdığımız başarı hikayesinin önemli bir parçasıdır” dedi.

TÜRK BAYRAĞININ İTİBARINI TÜM DÜNYAYA BİR KEZ DAHA GÖSTERDİK

Paris Memorandum tarafından bayrak devletlerinin performanslarına göre her yıl liste yayımlandığını, Türkiye’nin, performansının sürekli arttığını belirten Karaismailoğlu, 2002 yılında 160 gemi tutulma sayısı ile Kara Liste’de bulunan Türk Bayrağı’nın, önce gri listeye sonra da Beyaz Liste’ye geçtiğini ve buradaki konumunu giderek güçlendirdiğini dile getirdi. Karaismailoğlu, 2023 yılında en başarılı ilk 10 ülke arasına girme hedefine ulaştıklarını ve 8’inci sıraya yükseldiklerine vurgu yaparak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu başarımız ve daha niceleri, devlet aklının, bilimsel planlamanın, sektörle ortak çalışmalarımızın ve en önemlisi de 20 yıllık istikrarın sonucudur. Ay yıldızlı bayrağımız, 80 ülke arasında 70’inci sıradan 8’inci sıraya çıkararak, dünyanın en prestijli bayrak devletleri arasındaki yerini almıştır. Bu sayede, Türk Bayraklı gemilerimiz, Paris Memorandumu limanlarında daha seyrek periyodlarda denetime tutulma hakkı kazanmıştır. Böylece gemilerimizin limanlarda ticari faaliyetlerinde gecikmelere sebep olabilecek gereksiz bekletilmelerinin de önüne geçilmiştir. Bizler için en kıymetlisi de Türk bayrağının itibarını tüm dünyaya bir kez daha göstermiş olduk. Bunlar çok büyük başarılar olsa da denizcilik sektörümüzün sürdürülebilir gelişimi ve ekonomiye daha fazla katkı sağlaması için önümüzde daha pek çok adım var. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması yetmiyor. Bu denizlere açılmak, kıyıları kullanmak ve denizlerden en büyük faydayı sağlayabilmek gerekiyor. Bu da öncelikle amatör-sportif denizciliğin gelişip kültürümüzün ve yaşamlarımızın bir parçası hâline gelebilmesiyle mümkün. Denizin ve denizciliğin halka tanıtılması, sevdirilmesi ve yaygınlaştırılmasıyla deniz kültürü farkındalığını artıran Türk milleti, denizciliğin her alanındaki ekonomik çıkarlarını çoğaltıp, genişletirken, bu alanda memleketine de en büyük faydayı sağlayacaktır.”

UYGULAMA EĞİTİMLERİNİ TEORİK EĞİTİMLERİMİZLE DESTEKLEYECEĞİZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Denizcilik kültürünü aşılamak, insanımızın yüzünü denizlere çevirerek denizci millet denizci ülke hedefine ulaşmak için ‘Hedef 2023: 1 Milyon Amatör Denizci’ Projesi kapsamında; denizle yaşayan nesiller yetiştirebilmek için, gençlerin aydınlık geleceğini denizlerde görebilmeleri için ilk ve önemli adımlar atıldı. Bu projemizle temel eğitimler, öncelikle Bakanlığımız ve uhdesindeki liman başkanlıklarındaki uzman eğiticiler tarafından verildi. Ve hedefimiz olan 2023 yılından önce Bir Milyon Amatör Denizci hedefine ulaşıldı. Ayrıca, eğitimlerimiz sayesinde vatandaşlarımızın denize, denizciliğe olan ilgi ve merakını artırdığımız için de son derece memnunuz. Denizci millet, denizci ülke… Hedefimizin daha da güçlü yeşermesini sağlayacak her adımı atmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda bugün, Bakanlığımız ile Türkiye Yelkencilik Federasyonu arasında protokol imzalayacağız. Böylece uygulama eğitimlerini de teorik eğitimlerimizle de destekleyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

ÖZEL TEKNE SAYISI 111 BİNE ULAŞTI

Yaygınlaşan denizcilik kültürü ile özel tekne üretimine de katkı sağladıklarını anlatan Karaismailoğlu, “Özel tekne sayımız pandemi koşullarına rağmen projenin devam ettiği 4 sene içerisinde 39 bini yeni inşa olmak üzere,62 bin yeni tekne bağlama kütüğüne kaydedilerek, toplam özel tekne sayısı 49 binden 111 bine ulaştı. Çalışmalarımızla bu rakamların artarak devam edeceğine inanıyor; deniz turizminin de bu büyümeden olumlu yönde etkileneceğini öngörüyoruz. Denizcilik kültürünün yaygınlaşmasının bir diğer sonucu da denizlerimizin sadece ticari bir araç olarak değil, çevresel bir değer olarak da anlam kazanmasını sağlamasıdır. Amatör denizcilerimiz de bu kültürün en kıymetli koruyucularıdır. Çünkü denizi tanıyan onu sever. Denizi seven onu korur” ifadelerini kullandı.

DENİZCİLİK BÖLÜMÜ KIZ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK FIRSAT EŞİTLİĞİ İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADIK

Bakanlık olarak sadece amatör denizciler için değil gemi insanları için de önemli adımlar attıklarına, atmaya da devam ettiklerine dikkati çeken Karaismailoğlu, “Bakanlığımızca gemi insanlarımızın tüm deniz yaşamları boyunca tabi oldukları eğitim, sınav, görevde yükselme ve yeterlik yenilenmesi gibi işlemler dünya standartlarında olmalı. Bunların çok daha kolay ve hızlı yapılabilmesi için, Gemi İnsanları Bilgi Sistemi’ni yeniledik ve 15 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla devreye aldık. Bu proje sayesinde 135 bin aktif gemi insanımızın tüm denizcilik işlemleri çok daha hızlı, evraksız ve güvenli olarak yürütülebilmektedir. Bakanlığımız denizcilik sektöründe iş gücünün güçlenmesi ve genç istihdam oluşturulması için yatırımlarına 2023 yılında da devam edecektir. Bu kapsamda Bakanlığımız, staj olanağı bulmada daha çok zorlukla karşılaşan kız öğrencileri de kapsayacak olanaklar sağlamaktadır. Denizcilik lisans öğrencisi kızlarımıza, zorunlu deniz stajlarını tamamlayabilmeleri için ‘kontenjan ayrılması’ amacıyla sektörümüzün önde gelen firmalarından 15’i ile ‘Denizcilik Bölümü Kız Öğrencilerine Yönelik Fırsat Eşitliği İş Birliği Protokolü’ imzalandı. Staj seferberliğimizi 2023 yılına da taşıdık. Bunun yanında dünyada önümüzdeki yıllarda zabit açığının artacağı yönündeki raporlar da dikkate alınarak bu açığın Türk gemi insanları tarafından doldurulması en önemli önceliklerimiz arasında” dedi.

ALTIN FRANK DEĞERİNİ GÜNCELLEDİK

Türkiye’nin denizcilik sektörüne daha iyi hizmet verebilmesi, sürdürülebilirliğini sağlaması ve denizcilik teşkilatını daha da güçlendirmesi için 21 Bölge Liman Başkanlığı kurduklarını dile getiren Karaismailoğlu, kurulan bu bölge liman başkanlıkları ile çok daha çabuk ve etkin hizmet vereceklerini, denizcilik idaresinin gücüne güç katacaklarını söyledi. Boğazlardan transit geçen gemilerin geçiş ücretlerini Altın Frank değerini güncellediklerini anımsatan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Türk Boğazlarından uğraksız geçiş yapan gemilerden alınan fener ve tahlisiye ücretlerini yaklaşık 5 katına çıkardık ve bundan sonra her 1 Temmuz tarihinde bu ücreti güncelleyeceğiz. Kılavuzluk ve römorkör hizmetlerinden alınan kamu payı oranlarını yüzde 30’a varan şekilde artırdık. Kılavuzluk ve Römorkörcülük ile Palamar Hizmetlerinin Ücretleri Hakkında Yönergeyi yayımladık. Yönerge’de Türk Bayraklı gemiler lehine destekler sağladık” şeklinde konuştu. 

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE 2053 YILINA KADAR 21,6 MİLYAR DOLAR DAHA YATIRIM YAPACAĞIZ

2053 Vizyonu ışığında, Türkiye’nin ‘dünyanın ilk 10 ekonomisi’ içinde hak ettiği yere kavuşturacak, 30 yıllık ulaştırma ve haberleşme yatırım planını tüm kamuoyu ile paylaştıklarını aktaran Karaismailoğlu, bu plan kapsamında 30 yılda 198 milyar dolar yatırım öngördüklerini belirtti. Karaismailoğlu, denizcilik sektöründe 2053 yılına kadar 21,6 milyar dolar daha yatırım yapacaklarının altını çizerek, bu sayede milli gelire 180 milyar dolar katkı sunacaklarını kaydetti. “Üretime etkimiz ise 320 milyar doları aşacak. 30 yıl boyunca istihdama katkımız ise 5 milyon kişi olacak” diyen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’mızda Mavi Vatan’ımız temeli, ulaşımdaki entegrasyonun kilit noktası denizyollarına özel bir yer ayırdık. Buna göre: Liman tesisi sayısını 217’den 255’e çıkaracağız. Yeşil Liman uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Limanlarımızda yüksek oranda yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmasını sağlayacağız. Otonom gemi seferleri geliştirilecek ve limanlarda otonom sistemlerle elleçleme verimliliği artırılacak. Lojistik altyapıları güçlendirilmiş ihtisas limanları oluşturulacağız. Limanların aktarma hizmeti kapasitesini daha da genişleterek bölge ülkelerine hizmet verebilecek çok modlu ve kısa mesafeli deniz taşıma altyapısını geliştireceğiz. Yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da en önemli ulaşım projelerinden olan Kanal İstanbul ile Türkiye’nin denizyolu taşımacılığındaki rolünü güçlendireceğiz. Tamamlandığında, başta İstanbul Boğazı ve çevresinde can ve mal güvenliğini sağlamasının, Boğazın tarihsel ve kültürel dokusunu korumasının yanı sıra; Boğaz giriş ve çıkışlarındaki günlerce süren beklemeleri azaltarak İstanbul Boğazı’nın trafik yükünü hafifletecek.” 

KÜREKLERE DAHA SIKI ÇALIŞACAĞIZ

Türkiye Yelken Federasyonu ile yapılacak işbirliği protokolü ile artık amatör denizci eğitimlerine uygulama eğitimlerini de dâhil etmeyi hedeflediklerini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İşbirliği Protokolü ve geçen hafta taslağı tamamlanan "Özel Teknelerin Donatımı ve Özel Tekneleri Kullanacak Kişilerin Yeterlikleri Hakkında Yönetmelik" sayesinde Amatör Denizcilerin ufkunu daha da ileri taşıyacaklarını söyledi. “Türkiye Yüzyılı için Türk denizciliğin gelişmesinin ne kadar önemli olduğunun da farkındayız” diyen Karaismailoğlu, “Küreklere daha sıkı sarılacağız, dümenimizi dünya rekorlarına yöneltip, güvenli limanlara yelken açacağız. Türkiye, denizcilik alanındaki ağırlığını gelecekte daha fazla hissettirecek ve rekabet gücünü yükselterek denizcilik sektöründe dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olacak” dedi.

AdminAdmin